Продължете към съдържанието

Детето не говори – как да му помогнем?

Логопедико - trudno progovarjane 2 - образователни помагала, занимания и материали

Както може би повечето от вас знаят, темата за късното проговаряне ми е много близка покрай трудностите с проговарянето на големия ми син. Той е вече на 15 години, в гимназията учи интензивно английски език и програмиране и ако днес го срещнете, едва ли ще предположите, че до 4-годишна възраст е знаел само няколко думи, които не е можел свърже в изречение. По това време разигравах какви ли не мрачни сценарии за това какво го очаква в бъдеще. Ако тогава някой ми беше казал, че като порасне, това дете с разстройство на експресивната реч ще изкара 92 точки (от 100) на Националното външно оценяване по български език след седми клас, едва ли щях да му повярвам. За щастие точно това се случи, но не като плод на случайността, а на дългогодишните ни усилия за преодоляване на езиковите и говорните затруднения.

Така че, скъпи родители, ако тепърва поемате по пътя към проговарянето на своето дете, бъдете сигурни, че всички усилия, които полагате, си струват! Бъдещето ще го докаже, макар че днес мисълта за това как ще се развият нещата с вашето дете може да ви плаши. Погрешно би било да си мислите, че всичко ще се оправят от само себе си. Изчакването и самозалъгването, че „още не му е дошло времето“, „някои деца проговарят изведнъж“, „момченцата проговарят по-късно“, „Иван също проговори късно, ама виж го сега, нищо му няма“ и т.н. са просто загуба на ценно време. Ако все още не сте го направили, потърсете консултация с добър логопед, но не разчитайте единствено на това, че специалист ще работи с детето ви два или три пъти седмично. В практиката си често срещам родители, които се обръщам към мене, след като са обиколили няколко логопеди, от които „не са видели полза“. За съжаление ние, логопедите, не разполагаме със свръхсили, с помощта на които само в рамките на няколко часа работа в продължение на 2-3 месеца чудодейно „да накараме“ детето да говори. Когато се касае за нарушение в развитието на говоримия език, терапията преминава през няколко етапа, които изискват време, търпение и мнооого усилия – усилия от страна на терапевта, на детето и на самите вас. Да, времето, което вие прекарвате с детето си, е безценно по отношение на развиването на уменията му да се изразява. Навярно след всяка терапевтична сесия логопедът ще ви обяснява какво да упражнявате вкъщи – повторението у дома на това, което е постигнато в логопедичния кабинет, е от съществено значение за напредъка на детето. По този начин то ще затвърждава вече наученото, така че при следващото посещение терапевтът да започне да формира ново умение.

Тъй като пиша тази статия във време на социална изолация, когато поради разпространението на коронавируса много деца, които имат нужда от логопедична помощ, не могат да посещават своя логопед, реших да публикувам някои практични насоки за работа у дома. Преди да започна с конкретните препоръки, ето няколко необходими уточнения:

  • Разговаряйте с детето в тиха и спокойна обстановка, без отклоняващи вниманието шумове.
  • Изберете време, в което и вие, и детето сте спокойни и отпочинали.
  • Не затрупвайте детето с информация, а използвайте кратки и прости изречения.
  • Произнасяйте думите бавно, ясно и отчетливо.
  • Застанете с лице към детето, така че то да вижда как изговаряте думите.
  • Винаги използвайте нагледни материали – играчки, предмети, образователни карти.

(В тази статия ще използвам като пример образователните карти „Превозни средства“ на Логопедико.)