Продължете към съдържанието

От автора

хари и логопедите

„Преди да се родят, ние кроим планове за децата си, без дори да подозираме пред какви изпитания ще се изправим и с какво ще трябва да се преборим.

Двамата със съпруга ми сме завършили езикова гимназия — аз с немски, а той с английски език. Преди да се роди големият ни син, работехме като преводачи и бяхме решени отрано да развием и в него любов към родната реч и желание да изучава чужди езици.

Но уви, в живота не всичко се случва така, както сме го планирали. На три годинки големият ни син използваше едва десетина от очакваните на неговата възраст около 500–700 думи. Консултирахме се с логопед, невролог и психолог. Всички специалисти бяха единодушни за диагнозата — разтройство на експресивната реч, познато още като моторна алалия и дисфазия на развитието.

През следващата година и половина редовно посещавахме логопед и усилено се занимавахме вкъщи. Скоро големият ни син постигна значителен напредък, макар че все още трудно заучаваше песнички и стихчета и не се изразяваше свободно като върстниците си. Всеки ден ни изненадваше с нови думички, задаваше всевъзможни въпроси и дори понякога го молихме да замълчи малко.

Така че, скъпи родители, не се отчайвайте, ако тепърва поемате с вашето дете по трудния път към проговарянето!

От една страна, не бива да чакате прекалено дълго, като пренебрегвате проблема и се самозалъгвате, че нещата ще се оправят от само себе си. От друга страна, не позволявайте на отчаянието и самосъжалението да ви ограбят радостта от живота.

Целенасочената работа с логопед в комбинация с усърдни занимания вкъщи рано или късно дават резултат.

Направихме този уебсайт, за да вдъхнем увереност на родителите, чиито деца все още не са проговорили, както и да им помогнем да се запознаят с различните езикови и говорни нарушения и да изберат подходящ логопед в своя град. Постарахме се да направим и помагала за работа с децата — в логопедичния и ресурстния кабинет, но най–вече у дома, — идеите за които се раждаха в процеса на терапията на сина ни, а липсваха в българското интернет пространство и на пазара.“

Дорина Лазарова
специален педагог и логопед
автор на Logopedico.com
август 2010 г.